Museum Tot Zover

Museum Tot Zover

  9 november 2022

Museum Tot Zover is gelegen op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam en informeert over uitvaartrituelen, biedt reflectie en geeft informatie over de dood in de breedste zin van het woord.

De dood leeft als onderwerp en veel mensen hebben vragen of willen ervaringen of gedachten delen. Veel mensen willen ook uitgedaagd worden om over het thema na te denken. Die rol past Tot Zover uitstekend en het museum is daarom ook veel groter dan alleen het fysieke museum. Zo is het museum een (virtueel) kenniscentrum, een ontmoetingsplek, een plek waar men leert over en reflecteert op dood, sterfelijkheid en het leven.

Tot 15 januari 2023 is de intieme tentoonstelling ‘Kwaadaardig mooi’ te zien. Zeven kunstenaars hebben vormgegeven aan hun ervaringen met kanker. Ze hebben zelf kanker (gehad), of het betrof hun partner of gezinslid. Met verschillende media brengen ze een veelheid aan verhalen in beeld. We leren over hun verdriet en hun worstelingen. We kijken mee naar het proces dat is ondergaan, naar de existentiële vragen die naar boven kwamen.

Door intieme en normaal gesproken onzichtbare verhalen te laten zien, draagt Kwaadaardig mooi bij aan de emancipatie van het zieke lichaam. Een kleine aanpassing van het collectieve beeld dat men van kanker en de kankerpatiënt heeft. Of zijn we zelfs bang om nieuwsgierig te zijn?

www.totzover.nl
Te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Wist u dat…

  • u een wensenlijst kunt invullen via onze website? En dat u deze steeds kunt aanpassen als uw wensen veranderen? Als u nog geen inloggegevens heeft, kunt u deze aanvragen door een mail te sturen naar steunpunt@uitvaartvereniging.org o.v.v. uw voor- en achternaam, adres en emailadres. U ontvangt dan binnen enkele dagen een email met de inloggegevens.
  • u onze ledenconsulent kunt uitnodigen om een lezing te geven over welke zaken u nu al zou kunnen regelen voor uw uitvaart. Zij geeft tips, adviezen en voorbeelden over de mogelijkheden. Het minimaal aantal deelnemers is 10 personen; misschien is het een idee om dit met de kaartclub, buren of leesclub te organiseren?
  • wij onze rouwpost niet met PostNL versturen. Door met eigen koeriers te werken, worden de kaarten netjes en op een afgesproken tijd bij u thuis bezorgd.
  • op onze website een kostencalculator is toegevoegd. Zo kunt u in grote lijnen berekenen wat uw uitvaartwensen zouden kosten.

Meivakantie

Vanwege de meivakantie is het ‘steunpunt voor leden’ van 1 mei tot en met 13 mei niet bereikbaar.Heeft u dringend advies nodig i.v.m. een aanstaand overlijden, dan kunt u contact opnemen met DELA op 088-335 21 26.